Herhaalservice
U kunt uw chronische herhaal medicatie uitbesteden aan uw apotheek. Uw apotheek maakt hiervoor gebruik van een herhaalservice.
De Herhaalservice is de meest eenvoudige oplossing als u voor langere tijd medicijnen gebruikt. De apotheek verzorgt, in overleg met de huisarts, dat uw medicijnen op tijd klaarstaan. Daar hoeft u zelf niets voor te doen. U krijgt van de apotheek bericht zodra u de medicatie kunt ophalen of wanneer wij deze bij u thuisbezorgen.
Let op: deze Herhaalservice kun je alleen gebruiken voor medicijnen die je met een vaste regelmaat gebruikt. Medicijnen die niet onder de herhaalservice vallen, zoals crèmes of medicijnen die je niet chronisch gebruikt, vraag je op één van de andere onderstaande manieren aan.
Aanmelden voor de herhaalservice:
Online
U kunt uw herhaalrecepten voor chronische medicatie ook aanvragen via Uw dossier op MijnGezondheid.net. Hier staan al uw chronische medicatie mooi overzichtelijk voor u klaar. U klikt aan wat u nodig hebt. Het receptverzoek komt dan rechtstreeks bij de huisarts terecht en wordt dagelijks verwerkt.
Staat uw medicatie er niet bij, dan betreft dit vaak geen chronische medicatie. Indien u andere medicatie wilt aanvragen kan dat via een E-consult eveneens op MijnGezondheid.net.
Als u ondersteuning nodig hebt bij het aanvragen van een herhaalrecept via MijnGezondheid.net, dan helpt de Helpdesk Digitale Zorg u graag. Neem contact op met de Helpdesk Digitale Zorg via 085 1304575 , info@helpdeskdigitalezorg.nl of kijk op de website.
Receptenlijn
Het is ook mogelijk om uw benodigde medicatie in te spreken op de receptenlijn 035 – 6854974 (keuze 3). Deze wordt op woensdag afgeluisterd. U kunt uw medicatie na goedkeuring van de arts de na twee werkdagen ophalen bij uw apotheek.
Informatie over slaapmedicatie
Sinds 1 januari 2022 wordt de vergoeding van benzodiazepinen strenger gecontroleerd door zorgverzekeraars. Dit is een groep medicijnen tegen angst en/of slaapproblemen. Voorbeelden zijn Oxazepam, Temazepam, Diazepam.
U krijgt per 01-01-2022 alleen nog de medicijnen vergoed (via de zogenoemde B2 code) als u een van de volgende diagnoses heeft:
- U heeft epilepsie (diagnose die alleen door een neuroloog gesteld wordt).
- U heeft een angststoornis (hiermee wordt bedoeld een DSM-V diagnose die alleen door een psychiater gesteld kan worden gesteld) en u hiervoor al twee andere medicijnen (geen benzodiazepines) heeft gebruikt, met onvoldoende resultaat.
- U heeft last van meerdere psychiatrische problemen, waarvoor behandeling door een psychiater heeft plaatsgevonden, nu of in het verleden, en waarbij het noodzakelijk is dat u hoge doses benzodiazepines gebruikt.
- U bent ongeneeslijk ziek en heeft de medicatie nodig om in de terminale fase rustig te overlijden, zogenaamde palliatieve sedatie.
Als u geen van bovengenoemde diagnoses heeft, dan zult u per 01-01-2022 deze medicijnen zelf moeten betalen.
Dit is beleid van de zorgverzekeraar/ rijksoverheid waar wij helaas geen invloed op hebben. Wij zijn verplicht deze richtlijnen te volgen en mogen hier niet zelfstandig van afwijken.
Wij merken dat veel patiënten vanuit het verleden een B2-code op het recept hebben staan (B2 is een code op het recept waarmee wordt aangegeven dat de vergoeding via de zorgverzekeraar loopt). Vanwege deze richtlijn moeten wij beoordelen of u ook echt voldoet aan bovengenoemde voorwaarden voor een B2-code. Voldoet u aan de criteria dan blijft de B2-code er voor u op staan. Voldoet u hier niet aan dan is de apotheek/huisarts verplicht deze eraf te halen.
Gebruikt u deze medicijnen regelmatig? Overweeg dan om te minderen of te stoppen. Benzodiazepines zijn verslavende medicijnen waardoor ze steeds minder goed gaan werken. Daarnaast heeft het nadelige effecten op het geheugen en de concentratie. U heeft ook grotere kans om te vallen. Waar het kan moedigen wij het afbouwen van deze medicatie aan!
Mocht u naar aanleiding van deze aanscherping willen minderen of stoppen met de medicatie neemt u dan contact op met de praktijk.
