Medische behandelingen en onderzoeken

Bij onze praktijk kunt u ook terecht voor de onderstaande medische behandelingen en onderzoeken gerangschikt op alfabetische volgorde. Klik op het onderzoek of de behandeling voor meer informatie. 

Wij beschikken over een bloeddrukmeter die wij kunnen uitlenen om gedurende 24 uur met regelmaat uw bloeddruk te meten. Dit is de meest betrouwbare methode voor het vaststellen van een hoge bloeddruk of het beoordelen van het effect van de behandeling hiervan. Meer informatie over de 24-uurs Bloeddrukmeting leest u HIER

U kunt bij ons uw bloed laten prikken. U hoeft dus niet meer naar het Tergooi Ziekenhuis of naar lokale prikpunten in de wijk, maar u kunt dit gewoon in de praktijk laten afnemen, wel zo makkelijk.

Bloedafname kan in de ochtend gedaan worden op het tijdstip dat u het best uitkomt. Wij verzoek u om wel eerst (online) een afspraak te maken met de assistente.

De assistentes onze praktijk zijn hiervoor uiteraard gekwalificeerd.

In de praktijk kunt u terecht voor:

De MMSE staat voor Mini-Mental State Examination en wordt gebruikt om de ernst van cognitieve stoornissen vast te stellen. Zoals bijvoorbeeld dementie. Bij een cognitieve stoornis gaat het functioneren van de hersenen drastisch of versneld achteruit. Dit kan invloed hebben op bijvoorbeeld het leervermogen, taalgebruik en het geheugen.

Deze test wordt afgenomen in de vorm van een vragenlijst. Het afnemen van deze test doet ongeveer 20 minuten. Indien nodig wordt u doorverwezen naar een specialist.

We hebben op de praktijk de mogelijkheid om binnen een aantal minuten duidelijkheid te geven of er een bacteriële of virusinfectie kan spelen. Met andere woorden: of uw klachten baat kunnen hebben bij antibiotica of niet. Dit doen wij met een vingerprik waarbij we een ontstekingswaarde (CRP) meten. De huisarts kijkt tijdens het consult of deze meting nodig is.

Een doppleronderzoek is een onderzoek naar de doorstroming van de bloedvaten wat wordt uitgevoerd door middel van een bloeddrukmeting en een dopplerapparaat (geluidsgolven). Het onderzoek wordt gedaan bij de bloedvaten van de benen.

We hebben op de praktijk de mogelijkheid om een hartfilmpje te maken. Dit hartfilmpje wordt door een cardioloog beoordeeld. De huisarts bespreekt de uitslag met u. Om het hartfilmpje goed te kunnen beoordelen is het van belang dat u eventueel borsthaar wegscheert. Meer informatie over het ECG leest u HIER

Heeft u een vraag waarvan u denkt dat die gemakkelijk via e-mail te beantwoorden is? Twijfelt u of een bezoek aan de huisarts wel nodig is? Wij proberen deze altijd binnen 24-48 uur te beantwoorden. Meer informatie over het E-consult leest u HIER

Ter opsporing van hartritmestoornissen bij mensen met hartkloppingen hebben wij de beschikking over een Holter en een Event-recorder. Dit is een apparaatje dat uw hartritme kan registreren op het moment dat u hartkloppingen of andere klachten heeft. De uitslag wordt vervolgens door een cardioloog beoordeeld en door de huisarts met u besproken. Dit scheelt u weer een bezoekje aan het ziekenhuis. Meer informatie over een Holteronderzoek leest u HIER

Het implantatiestaafje is een voorbehoedsmiddel dat in uw arm wordt geplaatst en drie jaar kan blijven zitten. Na uitleg over de plaatsing, zullen wij de afspraak hiervoor met u inplannen. Ook voor het verwijderen van een implantatiestaafje kunt u bij ons een afspraak maken. Meer informatie over het implantatiestaafje: www.thuisarts.nl/implantatiestaafje

Bij een ontsteking van een gewricht, pees of slijmbeurs kan een ontstekingsremmende injectie verlichting geven. Tijdens het spreekuur wordt bekeken of u hier baat bij kan hebben. Daarna wordt er een afspraak gemaakt voor het plaatsen van deze injectie. Meer informatie over deze injecties leest u HIER

Wanneer er een vuiltje of een splinter op het hoornvlies zit zal de huisarts trachten dit te verwijderen. De huisarts zal dit verwijderen door gebruik te maken van een oogboortje. Voordat de huisarts dit gaat doen zult u oogdruppels toegediend krijgen die ervoor zorgen dat u oog lokaal verdoofd is.

U kunt een SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoening) hebben zonder dat u er iets van merkt. Gelukkig zijn de meeste SOA’s goed te behandelen als u er op tijd bij bent. Voor het testen van een SOA of bij klachten kunt u een afspraak maken op het spreekuur. Een SOA-test via de huisarts gaat af van uw eigen risico bij uw zorgverzekering. Voor sommige gevallen kunt u ook voor een SOA-test terecht bij de GGD. Meer informatie over SOA’s: www.thuisarts.nl/soa

Een spiraaltje wordt geplaatst als voorbehoedsmiddel of bij menstruatieproblemen. Tijdens het spreekuur zullen wij met u bespreken wat de voor- en nadelen kunnen zijn en hoe de plaatsing verloopt. Mocht dit nodig zijn dan worden kweken afgenomen. Een spiraaltje plaatsen we het liefst in de week dat u menstrueert. Meer informatie over het spiraaltje: www.thuisarts.nl/spiraaltje.

Een spirometrie is een longtest waarmee de huisarts uw longfunctie meet. De uitslag laat ook zien hoe ernstig de longafwijking is en welke medicijnen uw huisarts u voor kan schrijven. Een spirometrie wordt gedaan door de praktijkondersteuner. Omdat er meerdere metingen nodig zijn, duurt de afspraak ongeveer 3 kwartier.

Het is erg belangrijk dat u vooraf aan de spirometrie gedurende 2 uur niet rookt en 8 uur geen kortwerkende luchtwegverwijders gebruikt. Langwerkende luchtwegverwijders mag u 12 uur voor de spirometrie niet gebruiken. De praktijkondersteuner of huisarts bespreekt dit voorafgaand aan uw afspraak. Daarnaast willen we u vragen om uw puffers mee te nemen naar de afspraak indien u die heeft. Meer informatie over spirometrie leest u HIER.

Samen met onze praktijkondersteuner (POH-S) kunnen wij u bij het stoppen ondersteunen, eventueel met behulp van medicatie of nicotinevervangers. Meer informatie over Stoppen met roken leest u HIER. In de wijk zijn er daarnaast geregeld gratis groepscursussen Stoppen met roken. Houdt hiervoor de nieuwspagina van de website in de gaten.  

We hebben de mogelijkheid om online uw casus voor te leggen aan een specialist van het Ter Gooi Ziekenhuis.  Wij kunnen hierbij ook foto’s toevoegen. De werkafspraak is dat er binnen 3 dagen een antwoord komt. Dit antwoord kunt u zelf meelezen in uw dossier op MijnGezondheid.net. Hiermee voorkomen we dat u onnodig naar de specialist verwezen wordt en versnellen we in veel gevallen uw behandeling.

Het is bij ons mogelijk om zelf uw bloeddruk metingen digitaal aan ons door te geven via MijnGezondheid.net. Dit scheelt u en ons een consult in de praktijk. De huisarts of praktijkondersteuner kan bekijken of u hiervoor in aanmerking komt. Voor deze zelfmetingen is het van belang dat u een week lang 2x in de ochtend en 2x in de avond uw bloeddruk meet. Na deze week stuurt u alle bloeddrukken in 1 keer naar ons op. De huisarts of praktijkondersteuner bekijkt de bloeddrukken en geeft u een (digitale) terugkoppeling. Meer informatie leest u HIER

Levensbedreigend

Bel 112

Veel spoed

Ma - Vrij
08:00 - 17:00
Avond, nacht en weekend
035 - 6854974
(keuze 1)

MC Liebergen,
Anthony Fokkerweg 80C,
Hilversum
088 - 1309600


Huisartsen Spoedpost,
Laan van Tergooi 2,
Hilversum

Spoed

Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen: www.spoedzorghilversum.nl

Naar de inhoud springen